Muziek is emotie!

DP1995Podialand

Podialand is al zeventien jaar het platform ter promotie van de regionale (alternatieve) popmuziek in West-Friesland en omstreken. Podialand is elke zaterdag van 19:00 tot 21:00 uur te beluisteren op Radio Enkhuizen (107.1 FM en 96,5 kabel) en van 21:00 tot 23:00 uur op Radio Hoorn (105,8 FM en 96,5 kabel). WestFrieslandRocks! heeft Wouter Maas en Steven Schenk (mannen van het eerste uur!) gestrikt om maandelijks een column te schrijven over het wel en wéé van de Westfriese pop/rockmuziek. Deze column wordt ook elke eerste woensdag van de maand gepubliceerd in Weekblad de Drom. Deze week de tweede column en de eerste van Wouter Maas. Dank jongens!

Ik kan er zo van genieten als ik thuis kom van een drukke dag hard werken. Je doet je schoenen uit, hangt je jas aan de kapstok, trekt de spijkerbroek uit en trekt een trainingsbroek aan of met heel mooi weer, zoals de laatste tijd, een korte broek aan. Vervolgens laat je soepel je lichaam glijden in de zitting van de stoel in het zonnetje of met minder weer op de bank. Maar vlak voordat je het lijf even wat rust gunt, loop je langs de platenkast en kiest een album uit waar je even zit in hebt. Het ene moment heb je zin in een vlotte plaat, het andere moment in een relaxte plaat. Als ik in de mood ben om mee te kunnen zingen, zet ik een plaat op die ik van voor tot achter helemaal ken. En als ik een plaat nog wil ontdekken zet ik een net gedownload of gekocht exemplaar op. En als het je geen moer kan schelen zet ik de op mijn stereoset ingeplugde iPod op shuffle. Dan komt gewoon alles voorbij in willekeurige volgorde. Ik kan mij daarmee uren vermaken. Het zet even alle ‘zorgen’ aan de kant en geeft je het echte thuis gevoel.

Het heeft alles te maken met emotie. Muziek is gewoon emotie in mijn optiek. Je kunt gaan luisteren naar de fantastische teksten, waar de artiest flink op heeft gezwoegd of je kunt gaan swingen op het ritme van de muziek, waarbij de teksten je gestolen kunnen worden. Het brengt je in vervoering en kan je ontroeren. Rillingen over de rug bij het horen van je favoriete track, dat is heerlijk. Muziek kan je dag opbeuren bij een minder goede bui, het kan melancholisch werken als het moment ernaar vraagt en het brengt sfeer. Het werkt als een warme deken in koude dagen of als een verfrissend windje bij hitte. Muziek maakt eigenlijk altijd mijn dag goed. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik naar muziek luister. Zonder muziek op de achtergrond kan ik niet goed functioneren. Werken zonder de radio aan? No way, dan kan ik mij niet goed concentreren en ga ik mijzelf storen aan randgeluiden. De collega’s die zaken bespreken die mij niet aangaan, de ruzie die de buren met hun kinderen hebben, het geluid van de wasmachine die keurig netjes zijn wasbeurt maakt. Met muziek filter je de momenten van ruis. Het is als een soort eerste levensbehoeften.

Dus als je op zaterdagavond tussen 19:00 en 21:00 uur even wilt genieten, zet dan eens de radio aan op Podialand. Het zal u zeker niet tegenvallen. Ik kan het u garanderen!

[Wouter Maas – Podialand]