In Memoriam: Cock de Jong!

Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Het onderstaande In Memoriam is geschreven door de booker van The Shavers Bert van Aefst. We zullen Cock en zijn geheel eigen stijl en gitaargeluid gaan missen in Nederland. Ik wens de familie de Jong veel sterkte met dit enorme verlies.

IN MEMORIAM: COCK DE JONG (30-08-1956 – 22-10-2011) “It’s better to burn out than to fade away” Nog één keer vlammen. Nog één keer de bühne op. Nog éénmaal die onbeschrijflijke warmte en passie voor fantastische muziek delen met zijn gezin, familie, band, fans, bevriende muzikanten en vele vrienden die in zijn leven kwamen. Dat was wat Cock wilde. En dat was precies wat er dit jaar ook gebeurde op zondag 29 mei in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard: een legendarische afscheidsshow van The Shavers, de band waarmee hij met zijn broer Theo en de boomlange frontman Johannes unieke muziek maakte en mooie avonturen beleefde. Het werd een eerbetoon zoals het moest. Stijlvol, waardig en ontroerend. Met bijna tweeduizend zichtbaar geëmotioneerde stoere rockers die Cock gaven wat hem toekwam: een fantastisch feest om nooit meer te vergeten. Met bevriende bands en gastmuzikanten. Met bloed, zweet, bier en tranen. Heel veel tranen. Niet eens zozeer van Cock, want hij was juist zèlf degene die de plengers om hem heen steevast opbeurde met zijn nimmer aflatende enthousiasme. Gisteren, zaterdag 22 oktober 2011, nam Cock opnieuw afscheid. Ditmaal definitief. Van het leven. Zijn eigen leven. Een laatste vaarwel in de aanwezigheid en intimiteit van zijn meest dierbaren. Er was geen andere keuze, zelfs niet voor deze altijd positief ingestelde levensgenieter. Want zijn ongeneeslijke ziekte – die laaghartige sluipmoordenaar die op geen enkele manier uit Cock’s lijf te verdrijven bleek – eiste zijn tol. De tijd die de meesterlijke rock ’n roll-gitarist nog restte tussen die onwerkelijk klinkende medische diagnose en zijn zelfgekozen einde, gisteren, heeft hij zo goed mogelijk benut. Cock is 55 jaar oud geworden. Naast een indrukwekkend muzikaal oeuvre, laat de gitarist een naar hem genoemde stichting na, de Cock de Jong Foundation, dieThe Shavers (8) beginnende bands en muzikanten zal ondersteunen. Cock’s eigen grote helden waren de legendarische virtuozen Dick Dale en Link Wray. Gitaristen met een onpeilbaar groot charisma en een nimmer aflatende passie voor muziek. Net als Cock. Dick Dale heeft inmiddels de eerbiedwaardige leeftijd van 74 jaar bereikt en Die Andere Grote was 76 jaar toen hij eruit kneep. Waarschijnlijk staat Link nu met Cock zij aan zij Mr. Guitar of Rumble te spelen en vliegen de vonken van de snaren. En Elvis, Buddy Holly en de broertjes Ramone zien dat het goed is… Voor iedereen die afscheid wil nemen van Cock is daar de gelegenheid voor op woensdag 26 oktober: ’s middags van 15.00 – 17.00 uur ‘s avonds van 19.00 – 21.00 uur In Cafe “De Avonden” Laanweg 55 1871 BK Schoorl De uitvaartplechtigheid zal worden gehouden op vrijdag 28 oktober om 13.30 in de gereformeerde kerk, Dorpsstraat 41 te Broek op Langedijk. Aansluitend zal Cock worden begraven op de begraafplaats te Broek op Langedijk. [Bert van Aefst – SOZ Concerts]