[Interview] met Wouter Maas!

Wouter Maas is een muziekfreak. Hij is programmeur van het Zomerpopfestival in Hoogwoud en is de drijvende kracht achter het radioprogramma Podialand van, eerst Westfriesland Radio en nu Radio Enkhuizen in samenwerking met Radio Hoorn. Ik stelde hem elektronisch een aantal vragen hoofdzakelijk over Podialand, zijn drive en zijn passie voor muziek.

Hoe lang zit jij al bij Podialand en hoe lang heeft het bij Radio WestFriesland gezeten?
Ik ben in april 1995 gestart bij Podialand als programmamaker en zit dus momenteel 15 jaar bij het radioprogramma. Podialand is gestart in september 1993 bij Radio Westfriesland. De stekker ging op 16 november 2009 uit ons radioprogramma, dus Podialand heeft ruim 16 jaar lang, iedere week uitgezonden, geen week uitgezonderd. Na 850 uitzendingen was het dus opeens over bij onze ‘werkgever’.

2004WouterRealMcKenzies

Hoe ben jij er bij gekomen?
Ik was in de beginperiode van het radioprogramma enkele malen te gast, in mijn hoedanigheid als programmeur bij Jongerencentrum Pardoes te Hoogwoud en als organisator/programmeur van Zomerpop. De klik met de medewerkers, die toen de redactie vormde, was direct goed. Op hun verzoek ben ik medio 1994 gestart als columnist. Eens per maand verzorgde ik, samen met Kees Vriend een column, die werd uitgezonden in het radioprogramma. Eigenlijk ben ik dus al een jaar langer medewerker, al was mijn inbreng destijds vrij summier. Toen er ruimte ontstond in de redactie werden wij als duo gevraagd om radio te gaan maken. Ik heb er geen moment spijt van gehad.

Waarom is Podialand verdwenen bij Radio WestFriesland?
Het bestuur van Radio West-Friesland wilde een andere koers varen. De omroep zit al jaren in de hoeken waar de klappen vallen, op financieel gebied. Dat er iets moest gebeuren was duidelijk, en daar was iedereen het over eens. Maar met deze radicale koerswijzing kon niemand leven. Met een volledige andere programmering denkt de omroep een commercieel meer interessant aanbod neer te zetten. Wij hebben daar als gehele medewerkersgroep onze vraagtekens bij gezet. Een lokale omroep moet de focus leggen op programma’s voor de regio Westfriesland. Daar ben je namelijk een lokale omroep voor: voor en door Westfriezen. Met het ontslag van de enige betaalde kracht, het verdwijnen van ca. 70 medewerkers en tientallen goeddraaiende radioprogramma’s haal je de ziel uit de omroep. Nu maakt men geen live radioprogramma’s meer en komt bijna alles uit de computer: een soort Sky Radio Light. Of de luisteraars uit Westfriesland, de adverteerders uit onze regio en de subsidiegevende Westfriese Gemeentes daar op zitten te wachten is totaal geen rekening mee gehouden. De omroep voldoet vanaf 16 november 2009 niet meer aan de eisen die gesteld zijn door het Commissariaat van de Media. De kans dat die de stekker op den duur uit de omroep trekt is zeer aanwezig. Zeker aangezien die op de hoogte zijn gesteld van het beleid die het omroepbestuur hanteert. Ik neem aan dat de Westfriese Gemeentes ook geen geld willen steken in een regionale omroep die zich niet aan de regels houdt.

Volgens mij was je daar niet gelukkig mee. Hoe voelde dat?
Om het gewoon plat te zeggen: klote natuurlijk. Wij voelde ons belazerd, bij het vuil neergezet. Eerst mochten wij een zeer uitgebreid plan schrijven over de toekomst van het radioprogramma met daarin verbeterpunten, met de verscheidene mogelijkheden voor ons programma. Wij zaten vol ideeën, wilde dolgraag weer de boer op. Zo hebben wij ca. 13 jaar de vier popfestivals Dijkpop, Forever Young, Taaipop en Zomerpop verslagen. Helaas konden we dit de laatste jaren niet voorzetten door gebrek aan middelen en medewerking binnen de omroep. Zelfs de door ons, met succes georganiseerde Westfriese Popprijs vanuit Manifesto Hoorn, kon geen doorgang vinden wegens het niet meewillen werken van het bestuur van de omroep. Geheel onbegrijpelijk werden wij tegengewerkt. Ons gemaakte plan werd resoluut van tafel geveegd en kon in een zeer afgeslankte vorm worden voortgezet. Dit gold ook voor alle andere met passie gemaakte radioprogramma’s. Alles werd weggesneden en zou worden vervangen door een dagelijks programma waar wij 5 minuten per dag een item voor mochten aanleveren. Alsof onze luisteraars daar naar gaan luisteren! Het reguliere programma zou niet meer worden uitgezonden op de kabel en in de ether. Hier hebben wij natuurlijk voor gepast. In het begin waren wij zeer teleurgesteld en kwaad, maar daarna zijn wij niet bij de pakken neer gaan zitten. Wij wilde keihard terugkeren en het bestuur van de omroep een poepje laten ruiken. Dat is gelukkig gelukt!

Heb je zelf naar oplossingen gezocht om Podialand levend te houden en zo ja, wat had je allemaal in gedachten?
Wij hebben direct actie ondernomen om het programma overeind te houden. Vanaf dat moment is onze website www.podialand.nl in de lucht gegaan waarop wij onze vaste items zijn blijven ‘uitzenden’, het regionale popnieuws, de concertagenda, de Carrousel (nieuwe albums voorzien van recensies), de regio releases (recensies van demo’s en albums van regionale artiesten) en het Breinwerk. Op die manier bleven wij met muziek bezig en konden wij aandacht blijven schenken aan de popmuziek in Westfriesland. Na het artikel in het Noord-Hollands Dagblad, wat flink wat stof heeft doen opwaaien, kwamen wij in contact met zowel Radio Enkhuizen als Radio Hoorn. Deze regionale radiostations wilde ons programma wel uitzenden. Zij zagen het als een meerwaarde binnen hun bestaande aanbod. Wij wilden natuurlijk wel hetzelfde bereik houden en zagen een combinatie zitten. Beide radiostations zijn toen, voor het eerst in hun bestaan, een samenwerking aangegaan. Nu kan je integraal het radioprogramma op zowel radio Enkhuizen als radio Hoorn beluisteren via de ether, de kabel en www.radioenkhuizen.nl en www.radiohoorn.nl Daar zijn wij beide besturen zeer dankbaar voor, want ons zendbereik is minimaal even groot gebleven. Eigenlijk is het bereik nog verder uitgebreid, want wij zijn zelfs ook in Friesland te beluisteren!

Is er veel animo voor, m.a.w. zijn er genoeg luisteraars?
De reacties op onze uitzendingen zijn veelbelovend. Natuurlijk moeten veel luisteraars ons nog weten te vinden, maar daar wordt hard aan gewerkt. Tot nu zijn wij zeer tevreden over de positieve reacties die wij hebben mogen ontvangen van luisteraars, artiesten, organisatoren en bovenal de programmaleiding van zowel Radio Hoorn als Radio Enkhuizen. Je mag best weten dat het voelt als thuiskomen.

Gaan jullie het aankomende jaar ook weer aandacht schenken aan de mooie WestFriese Festivals?
De festival in 2010 komen nog even te vroeg. Om een live-uitzending mogelijk te maken vanaf de inderdaad mooie Westfriese Festivals gaat enkele maanden voorbereiding aan vooraf. Wij verwachten dat wij in 2011 zeker weer van de partij zijn. En als het aan ons ligt zenden we ook volgend jaar vanaf Het landje van pop in Enkhuizen en de Hoornse Stadsfeesten uit. De beide omroepen zien dit ook zeker zitten, dus alle medewerking is aanwezig. En volgens mij zien de organiserende popfestivals ons graag weer komen!

2006WouterLeftiesSoulConnection

Heb je nog wensen wat je graag wilt bewerkstelligen met Podialand?
Jazeker, de laatste jaren waren de mogelijkheden zeer beperkt met betrekking tot locatieuitzendingen en live-sessies. Wij willen dit weer op peil brengen. Daarnaast willen wij nog meer een platform zijn voor de Westfriese popmuziek. Het gaat enorm goed met de regionale popmuziek getuige het huidige succes van bands als Tim Knol, Beans & Fatback, The Electric Jets, Engel en The La La Lies. Daar kunnen de andere bands zich aan optrekken. Wij willen aan een ieder volop de aandacht schenken middels airplay en interviews. Zo kunnen we de regionale popmuziek versterken en daar wordt iedereen beter van. Met het programmeren van het Podialand podium tijdens de Hoornse Stadsfeesten in juni, hopen wij meer aandacht voor de Westfriese popmuziek te generen. Daarnaast willen wij de Westfriese Popprijs weer uitreiken dit jaar of begin volgend jaar. Er zit genoeg in het vat.

Heb je persoonlijk nog wensen wat je wilt bereiken met muziek in het algemeen?
Muziek is een fantastische bezigheid. Ik wil dat graag blijven voortzetten. Er zijn natuurlijk altijd wensen, maar de belangrijkste wens: de doorstart van Podialand bij twee radiostations die wel in ons geloven, was het beste van ons (en dus ook mijzelf) is overkomen als radiomakers.

Wat kunnen we verwachten van Zomerpop dit jaar?
Weer een fantastisch popfestival, de 21e editie op 4 en 5 september, beloofd weer een goede te worden. Met artiesten als Caro Emerald, Go Back to the Zoo, Moss, The La La Lies, The Mad Trist, Boo! (ZAF), The Treets en Teatro Kultka, als eerste namen zijn de ingrediënten volop aanwezig.

Heb je nog aanvullingen of tips voor Westfriese bands in het algemeen. Er is zoveel moois in deze regio dus dat moet geadviseerd worden door kenners. En daar ben jij natuurlijk één van!
Dank je wel voor het compliment. De bands moeten elkaar ondersteunen en versterken. Daar wordt je als band veel sterker van. Artiesten uit het westen van Westfriesland hebben nauwelijks contact met artiesten uit het oosten van onze regio. Men moet gebruik maken van elkaars contacten. Je ziet dat artiesten als Tim Knol, The La La Lies en Beans & Fatback de afgelopen maanden op De Wereld Draait Door te zien waren, bij professionele boekingskantoren zijn aangesloten en spelen in de mooiste popzalen en festivals in het land. De afgelopen jaren hebben Westfriese artiesten als MeloManics, Johan, The Shavers, Karmakonga, Engel, Glue in the Jelly, Vitalis, The Drift, Beavershot en A Day’s Work het voorwerk gedaan. Hoe kan je optredens regelen in het binnen en buitenland, waar moet je een (demo)cd opnemen en drukken, hoe creëer je een succesvolle website. Het wiel is natuurlijk al lang uitgevonden. Die expertise moeten de band onderling uitwisselen. Met de ondersteuning van de regionale media (bijvoorbeeld Noord-Hollands Dagblad, Westfriesland Rocks, NH Pop live, Podialand) moet de popmuziek uit onze regio volop in de aandacht blijven staan. Daarnaast zijn er zoveel festivals die de regionale artiesten moeten blijven boeken. Er is talent genoeg wat wij moeten koesteren. [jb]

www.podialand.nl www.radioenkhuizen.nl www.radiohoorn.nl