DOG

Laat ik maar eens een nieuwe rubriek beginnen op de WFR! site dacht ik een jaar terug. En ik contacte gelijk DOG. Gewoon omdat ik dat toen een goeie band vond en nu nog steeds vindt, laat dat duidelijk zijn. Die nieuwe rubriek moest een soort van profiel zijn. Hoe zit de band in elkaar, wat zijn de kenmerken en hoe ziet de toekomst eruit. We hadden in het afgelopen jaar een aantal keren contact via mail en Facebook en afgelopen week werden de vragen via de elektronische snelweg gesteld en de antwoorden kwamen op dezelfde manier in retour. En zie hier het eerste resultaat. Een digitaal gesprek met Carel Brouwers, frontman van het Hoornse DOG.

Kun je me vertellen wie jullie zijn?
Wij zijn DOG. Een band uit Hoorn en eigenlijk een beetje een outsider in het muzikale landschap. We willen namelijk rockmuziek verenigen met dansmuziek en dat dan ook nog eens voorzien van een zeer elegant en stylish uiterlijk. Eigenlijk een combi die dus niet kan en juist dat vinden we heel interessant.

DOG

Hoe lang zijn jullie bij elkaar en hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
In de huidige samenstelling spelen we nu anderhalf jaar. Maar in vorige incarnaties hebben we ook al wat jaartjes samen gespeeld. Pas toen wij een viermansformatie werden en we onze naam veranderden in DOG zijn we ons huidige geluid gaan ontwikkelen en zijn we, op zowel individueel als op groepsniveau, ambities gaan ontwikkelen.

Hoe omschrijven jullie jullie muziek?
Onze muziek heeft kenmerken van jaren ’70 rock, maar ook duidelijk invloeden uit de dance-scene. Dat is op zich niet zoveel nieuws, maar we proberen er ook een heel artistiek randje aan te geven, om het geheel toch te onderscheiden. Heel kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat wij doen wat Roxy Music in de jaren ’70 deden, maar dat we wel rekening houden met de eisen van deze tijd. Verwacht van ons dus geen songs van 7 minuten met een hoop synthesizer-gefreak, zoals Roxy Music nog weleens kon doen. Maar wel: dansbare rockmuziek, die makkelijk en toch geloofwaardig in het gehoor ligt, gebracht door 4 gentlemen…

Wat zijn jullie grootste invloeden?
Wij zijn, zoals heel veel bands, door meerdere artiesten en bands beïnvloed. Dat heeft te maken met het feit dat je met vier muzikanten in een band zit. Ondanks de gedeelde passie voor bepaalde muzikanten hebben we natuurlijk ook allemaal nog onze eigen liefhebberijen. En juist dat maakt dat bij het uitwerken van songs er hele verrassende ideeën op tafel komen. Toch zijn er artiesten en bands die een heel groot stempel hebben gedrukt op onze eigen DOG-sound. Het zou niet eerlijk zijn als ik David Bowie, Roxy Music, Suede en de Red Hot Chili Peppers niet zou noemen. En eigenlijk moet de band Tindersticks daar ook nog bij, alhoewel het voor buitenstaanders waarschijnlijk moeilijk is om hun invloed terug te horen in onze muziek. En om het rijtje dan maar compleet te maken wil ik ook graag nog Tori Amos, Kate Bush, Beatles, Pink Floyd en Placebo noemen. Maar dan ben ik ook echt klaar!

Hoe zien jullie de toekomst van de band?
Wij zijn vol optimisme over 2012! Ik trek dan ook direct maar een chiché uit de kast: we beleven gewoon enorm veel plezier aan het samen schrijven en spelen! Daar gaat het namelijk om! Vol bewondering heb ik in HIER in Westfriesland (regiomagazine jb)gelezen dat Gerhardt voorspelt dat hij in de Heineken Music Hall komt te staan. Dat getuigt natuurlijk van enorm veel zelfvertrouwen. En het moet gezegd: hij doet het hartstikke goed. Staat straks in januari op Eurosonic/ Noorderslag. Dus hij gaat die uitspraak wellicht nog waarmaken ook. Petje af! Maar wij gaan ons aan dat soort uitspraken niet wagen. Niet dat we ons niet kwetsbaar durven op te stellen. Het speelt op het moment gewoon niet zo’n rol in onze motivatie om muzikaal actief te zijn. Leuk is de interesse die een grote muziekuitgever recentelijk in ons heeft getoond. Die heeft ons weer in contact gebracht met wat mensen uit de muziekindustrie en daarmee zijn we nu een volgende stap in onze muzikale ontwikkeling aan het zetten. Dat is heel leerzaam en vooral ontzettend leuk! We zien die ontwikkeling vol vertrouwen tegemoet en hopen dat we gewoon veel kunnen spelen in 2012. Want dat is gewoon dé kick!

Heb ik wat vergeten te vragen om dit profiel te completeren?
Eigenlijk niet. We hebben de indruk dat het live circuit weer helemaal leeft, na een enorme dip die een jaar of 10 geleden intrad. Dat is een hele goede ontwikkeling! We vinden het ook zo leuk om te zien dat er in Noord-Holland veel bands met talent opstaan. Het verhaal van Tim Knol, Beans & Fatback en de broertjes Saunders is inmiddels wel bekend. Maar dit weekend won Yori Swart de Grote Prijs van Nederland. Die sprak ik een klein jaartje geleden, bij Boxie, waar zij optrad. Ik zag al direct dat die het ver zou gaan schoppen. Een singer/ songwriter met een dijk van een stem en een prima gitaartechniek. En ze ziet er ook nog eens geweldig uit en durft dat te laten zien! Ik denk dat zij nog weleens voor echt grote verrassingen kan gaan zorgen. [jb]