We zijn net een stel wijven met de Wehkamp op schoot

Steed1

Ze brachten onlangs ‘Tommorow is never Ending’ uit. De tweede langspeler van Steed. Ze speelden een aantal keren in het mekka van de britpop: The Cavern Club in Liverpool. Hun single werd meerdere keren gedraaid op KX Radio en ze speelden live bij 3FM. De frontman van de band, Alex Pasveer, is zeer gepassioneerd en gedreven. Op de vraag of hij een Facebook interview wilde doen voor WestFrieslandRocks! antwoordde hij dan ook positief.

Je bent frontman van de band Steed. Bij mijn weten ben je altijd al frontman geweest bij ieder bandje waar je in speelde. Hoe komt dat?
Ha, een gewetens vraag. Mijn eerste bandje was ‘Moeder komt uit Groningen’ een band uit Enkhuizen. Ik werd uigenodigd als 2de gitarist. Na een aantal bandwisselingen was ik plotseling bassist en begon ik liedjes te schrijven samen met de frontman. Toen de band uit elkaar ging ben ik door gegaan met schrijven en uiteindelijk op zoek gegaan naar muzikanten die mijn liedjes wilden spelen. Ik ben altijd liedjes blijven maken en heb mezelf daarmee altijd min of meer onbedoeld in de positie bandleider gewerkt.

Waarom is het een gewetensvraag?
Ik heb er zelf eigenlijk nooit over nagedacht. Moet nu dus graven in mijn geweten en mezelf de vraag stellen of ik inderdaad een leider ben of dat ik zo nodig op de voorgrond wil treden. Op beide vragen in een psychologische test zou ik waarschijnlijk ontkennend geantwoord hebben.

Dus je bent eigenlijk geen van beide? Terwijl je wel voor de meeste input zorgt.
Niet van nature maar mijn drive om muziek te maken en in een bandje te spelen is zo groot dat ik het wel geworden ben! Kennelijk…

Er is ook helemaal niks mis mee met een frontman die de kar trekt.
Nee zeker niet.

Ik vind dat Steed een goeie uitstraling heeft. Niet alleen met muziek maar ook met bijzaken zoals kleding ed. Hoe gaat dat in z’n werk? Hoe kom je daar op?
Dank je! Wij vinden het totaalplaatje gewoon erg belangrijk. Het is trouwens een democratisch proces. We zijn net een stel wijven met de Wehkamp op schoot als we een nieuwe outfit uitzoeken. Belangrijk is dat we uitstralen waar we voor staan en dat iedereen zich er happy in voelt.

Kijk we hebben een scoop! Steed raadpleegt de Wehkamp!
Bij wijze van ;-).

Ik ken je van het bandje Jellypup indertijd. De muziekstijl is wel enigzins veranderd bij je de afgelopen 25 jaar. Jellypup was toch een soort van Green Day.
Jellypup was voor mij een soort overgang van de donkere newwave/postpunk terug naar mijn roots. Ik was opzoek naar positiviteit maar had ook nog wel wat post puberale woede in me wat dus resulteerde in vrolijk klinkende snelle boze rock ‘n roll/punk liedjes waar Green Day ook in grossierde. De woede is weg maar de energie is er des te meer. Ben wel meer terug gegaan naar de britse pop die ik als kind al te gek vond.

Mooi om te horen dat de eerste tunes die je ter oren komen vaak de basis is van je verdere interesse in de muziek. The Beatles blijven dus als een paal boven water staan bij je?
Ja, absoluut! Ik ken hun muziek door en door maar haal er nog steeds heel veel inspiratie uit. Maar bands als The Jam, The Clash en The Undertones zijn minstens zo belangrijk geweest.

Steed

Er zijn de laatste tijd een aantal bezettingswisselingen geweest bij Steed. Staat nu de ideale formatie op het podium?
Ja, man! Steed is on fire! Het is best lastig om van je mede bandleden dezelfde drive te verlangen die je zelf hebt. Dat is dan ook de voornaamste reden dat er wisselingen geweest zijn. Als er ambitie is, is het wel wenselijk dat je die deelt met elkaar. Voor deze formatie geldt dat we allemaal het hoogst haalbare uit deze formatie willen halen, dat scheelt heel veel spanningen. Ik realiseer me dan ook heel goed dat ik met 3 geweldig gedreven muzikanten werk en knijp mijn handen dan ook in elkaar.

De plaat ‘Tomorrow Is Never Ending’ is 13 september jl. gereleased in Paradiso. Wat is er allemaal gebeurd vanaf die datum tot nu?
We spelen zeer regelmatig, nog niet altijd op de plekken die we voor ogen hebben. Maar we hebben zeker het idee dat we meer bekendheid aan het vergaren zijn. Onze singles zijn regelmatig gedraaid op KX Radio en we zijn bij 3FM langsgeweest op de speelplaats. Verder hebben we hele fijne reviews van ons album ontvangen. Hij verkoopt ook nog eens vrij aardig. We hebben zelfs een aantal weken in de Album top 100 gestaan haha!!

Wat is vrij aardig in aantallen?
Geen idee hoeveel er nodig is om in de album top 100 op 40 binnen te komen maar het zullen er enkele honderden zijn. Ik heb de preciese getallen nog niet binnen van Roughtrade.

Dat is zeker niet slecht moet ik zeggen. Hoe ziet de toekomst van Steed eruit? Zijn er nog dromen die waarheid moeten worden?
Jazeker! We hebben nog lang niet alle podia gezien, spelen blijft de grote drijfveer. Verder zijn we alweer aan het schrijven voor STEED III. We zouden heel graag wat meer bescheiden bekendheid willen hebben om vervolgens door middel van een clubtour langs de kernpodia door het land te kunnen reizen. Uiteindelijk natuurlijk Lowland, Pinkpop en… Dijkpop ;-).

In een andere volgorde toch?
Ja, we beginnen met Pinkpop! Dat is wel een droom natuurlijk!

Tenslotte: Heb je nog wat op je hart wat je kwijt wilt?
Ja, sluit je aan bij Movember! Hebben wij ook gedaan er is een limited edition gemaakt van onze single ‘Betterman’ door Street-art kunstenaar Smile. Deze is te koop tijdens onze optredens en de opbrengst hiervan gaat naar dit internationale initiatief dat wetenschappelijk onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker bevordert.

Echt de laatste vraag: Is er al haargroei te zien tussen neus en bovenlip?
Haha, ik heb gisteravond alles ritueel verwijderd. Nu is het een kwestie van afwachten! [jb]

www.steedmusic.nl