Het vuur is nooit meer gedoofd

MariaCatharina3w

Marlies Schuitemaker is geen onbekende zangeres in het Westfriese en ook niet in het Nederlandse rocklandschap. Begonnen in een schoolbandje op het Marcus College en nu zingend als Maria Catharina in de rockformatie Anyday. Na het succes van Idols 2 heeft ze veel geleerd en staat ze nu, als gelukkige moeder, waar ze altijd al had willen staan: op het podium.

Laten we bij het begin beginnen. Voordat je met Idols II landelijke bekendheid kreeg speelde je al in een aantal bandjes bij ons in de buurt. Wat is je eerste bandje en wat zijn je mooiste herinneringen hiermee?
“Mijn allereerste bandje was ‘Arrows of Fire’. De school band van het (toen nog Marcus College) waar mijn broer in speelde. De band was geselecteerd om in het televisieprogramma ‘Muilen Dicht’ van Paul de Leeuw op te treden. Daar moesten ze de tune van ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ spelen. Ze hadden vrouwelijke vocalen nodig. “mijn zusje kan wel zingen”, zei mijn broer. Daar stond ik dan, 12 jaar jong en mijn vuurdoop op televisie. Het vuur is nooit meer gedoofd.”

MariaCatharina1wIedereen weet natuurlijk dat je het ver hebt geschopt met Idols. Dat kwam mede door je uitstraling. Ik las ooit ergens dat je niet zo blij was in het begin van Idols met die uitstraling. Je was bang dat je het daardoor niet zo ver zou schoppen met de talentenjacht. Komt die onzekerheid wel eens meer de hoek om kijken?
“Oh ja… volgens mij zijn artiesten de onzekerste mensen op de wereld. Maar ik moet zeggen dat ik nu toch zelfverzekerder ben dan toen. Begin twintig zijn is wat dat betreft een rot tijd. Voor mij dan.”

Waar bestaat je muziekcollectie uit? Zit er een verandering in vanaf het moment dat jezelf begon met zingen tot nu?
“Mijn eigen muziekcollectie varieert van Christina Aguilera, Buddy Holly, naar Queen, van Satie, naar Madrugada, Beatles, naar Fear Factory, Body Count, Stone Sour, Lacuna Coil. Kortom extreem divers. Mijn muzieksmaak is nu minder ‘boos’  dan vroeger. Ik was erg van de metal en dat is nu wat minder.”

Wat heb je eigenlijk overgehouden aan Idols 2? Ik bedoel niet financieel maar meer in de verrijking van jezelf.
“Zonder Idols had ik niet mijn man (Robby Valentine) ontmoet en hadden we samen geen dochter gekregen. Hij heeft mijn eerste album geschreven en geproduceerd. Zo hebben wij elkaar leren kennen. Maar ik heb door Idols ook geleerd dat een arm om je schouders niet altijd vriendschap betekend. Ik ben een stukje naïviteit kwijtgeraakt. In positieve zin heb ik ontdekt wie ik het liefste ben, dat ik liever op het podium sta dan wat dan ook.”

Mijn muzieksmaak is nu minder ‘boos’  dan vroeger

Wat is het mooiste nummer wat je ooit hebt geschreven en waarom?
“Het mooiste nummer dat ik ooit heb geschreven is denk ik Not Much of a Man. Maar van de nummers die nooit zijn uitgebracht is het denk ik ‘Stop Reading’. Het is vrij simpel qua accoorden (dezelfde serie accoorden in een loop voor zowel couplet als refrein) maar de tekst vind ik mooi dichterlijk gevonden. Dat klinkt arrogant, haha dat is niet mijn bedoeling. Maar de hele strekking van het nummer is waar: Als je al weer een een boek eindigt (een situatie waarin je je bevindt), stop dan met lezen. Zonde van je tijd. Mensen blijven vaak te lang in situaties hangen waarvan ze weten dat het niet goed voor ze is. Doodzonde.”

MariaCatharina2wIn het rock & roll bestaan vele gebeurtenissen waar niemand op rekent, maar toch gebeurt het. Dat heb jij ook vast wel eens meegemaakt. Vertel eens.
“Gebeurtenissen waar niemand op rekent… Ja het leven zit er vol mee. Maar qua rock & Roll bestaan weet ik zo snel niet waar ik aan moet denken. Heb je een voorbeeld?” De journalist denkt goed na en komt al snel tot de conclusie dat hij ook niks rock & rolls in zijn leven heeft meegemaakt. Was het maar zo, zucht….

En nu een geheide interview vraag: Waar sta je over 5 jaar?
“Over 5 jaar hoop ik nog steeds te zingen maar de vraag is hoe intensief. Ik heb mijn gezondheid niet echt mee. Vorig jaar is bij mij Ehlers Danlos (zie onder) vastgesteld, er vliegt voortdurend van alles uit de kom, vermoeidheid, etc. Optreden is nog steeds het mooiste wat er is, maar de prijs wordt wel steeds hoger. Na een show een paar dagen nauwelijks kunnen lopen etc.  Ik hoop maar dat het me gegeven is dat ik over 5 jaar nog steeds optreed, dat ik dat fysiek kan opbrengen.”

Wat doe je buiten je muziekcarriere om?
“Buiten mijn muziekcarrière om ben ik moeder van een fantastische dochter van 3.”

Als je een bekende muzikant zou willen ontmoeten wat zou je met hem/haar willen doen en waarom?
“Ik zou wel eens de studio in willen met Adam Lambert. Maar vervolgens waarschijnlijk niet eens durven zingen omdat hij zo ontzettend goed is dat ik mijn mond niet open durf te doen, haha.”

 

Het syndroom van Ehlers-Danlos is een erfelijke aandoening aan het bindweefsel. En laat dat nu overal in het lijf van Maria Catharina zitten. De ernstige misvattingen voor een groot deel van de patiënten is het gevolg van onwetendheid bij artsen. Dat kan (en moet) anders. Het plan ligt er, e-Learning met accreditatie voor artsen en paramedici. Fantastisch, maar nu nog wat geld. Iedere cent is meegenomen en wordt gedoneerd aan de Vereniging Ehlers-Danlos Patienten.

 

Foto’s: Dexter Reijsmeijer, Tim Tronckoe en Cristel Brouwer.

MariaCatharina5w