The Power of Three, absoluut

del-Toros4

“Zeg zullen we een interview doen?” Dat was eigenlijk de eerste vraag aan Guido Bruin, gitarist van del-Toros. De Alkmaarse surfrockers laten er met hun nieuwe langspeler geen groen gras over groeien. ‘Surfival of the Rockest’ moet op standje hard op je stereo installatie.

“Lijkt me te gek Joost!” was het antwoord op die eerste vraag. Guido heeft voorheen met The Shavers getourd als roadie en tussendoor Hocus Pocus gitarist. Ook een Ramones coverband (The Remones) staat op zijn palmares en daar waren ze redelijk succesvol mee in de regio. De tweede vraag is of Guido nog pikant beeldmateriaal van de band heeft om het interview mee op te leuken. Maar de foto’s met maskers en en witte sokken in badslippers werden niet goedgekeurd door de welzijnscommissie. Jammer, dat had wel leuk geweest, is weer eens een keer wat anders.

Jullie zijn al best wel lang bezig. Hoe zijn jullie tot del-Toros gekomen?
Sicco (de bassist) mailde in 2008 vanuit Australië of ik geen zin had om een punkbandje te beginnen. Leek me tof en ik nam Tony (drummer) mee uit Remones.

Jullie hebben een rijke historie met bands waar jullie in gespeeld hebben. Is er een heuse scene in Alkmaar?
“Mike van the Neukteugels zei laatst: “Iedereen kent elkaar, het is eigenlijk een wonder dat wij nog nooit samen gespeeld hebben”. Er is zeker een scene, klein maar zeer fijn!”

del-Toros1

Wat was de leukste band waar je in hebt gezeten tot nu toe buiten del-Toros om?
“Als ik the Shavers ook mag meetellen staan zij uiteraard met een dikke stip op 1, hands down. En natuurlijk Gee Brown & the Brunettes het 12-koppige reggaeproject waar we af en toe mee touren, maar over het algemeen concentreer ik me het liefst op één band.”

Een band met drie personen is toch wel ideaal lijkt me. Geen poespas en een goeie rock & roll uitstraling. Denken jullie daar over na?
“The power of three, absoluut. Het ziet er goed uit en werkt fijn om met iedereen snel contact te hebben ‘on stage’. Natuurlijk legt het tegelijkertijd ook beperkingen op, maar niet per se in negatieve zin. Zo moet je over een brede sound nadenken als band en als individu, zonder allerlei digitale toeters, bellen en non-rock & roll zaken.”

Hoe komen de nummers tot stand. Is dat ook de kracht van drie of zit er een leider in de band?
“Wij hebben alle drie verschillende eigenschappen en inbreng. Sicco komt vaak met een catchy riff of refrein en ik vul het aan en dompel het dan onder in een wat donkere surfsaus. Tony heeft met onze nieuwe plaat ook een flinke vinger in de compositiepap gehad.”

Waar gaan de nummers over? Heb je er beeld bij als jullie nummers maken?
“Allerlei onderwerpen en situaties uit het dagelijks leven eigenlijk, meestal een beetje opgeblazen of vervormd om een leuke tekst te vormen. Namen worden vervangen en we proberen politiek te omzeilen. En natuurlijk zijn wij ook niet vies van vette instrumentals, beetje 50/50 meestal.”

del-Toros3

Hoe gaat het met de nieuwe plaat?
We zijn er supertrots op, hij wordt goed ontvangen en is op 180 gram vinyl uitgebracht dus ja, te gek.

Hebben jullie, omdat de plaat uit is, nu meer optredens?
“Niet per se, een nieuwe plaat is wel weer een reden om te touren maar we moeten het maar afwachten. We zijn ook net met een nieuw boekingsbureau in zee, maar het blijft lastig voor stevigere bands in Nederland.”

Vind je dat niet jammer want volgens mij is de doelgroep die je probeert te benaderen best wel groot. Wat een boer niet eet vreet ie niet, zoiets?
“Het hele live circuit is heel anders dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Door geld te kort hebben podia veel minder speling om onbekendere bands te programmeren. Maar we blijven lekker ons ding doen en zien gelukkig ondertussen ook wel dat we terug gevraagd worden. We richten ons bovendien op het buitenland ook.”

Sicco heeft wel goeie contacten zeker? Wat doen jullie eigenlijk buiten het muziek maken om?
“Tony is monteur bij een las- en constructiebedrijf. Sicco is IT Consultant en ik ben filmscanner en colorist. Sicco heeft inderdaad veel gedaan voor de rock & rollscene. Hij organiseerde jarenlang de Loudroom avonden in Parkhof en Atlantis in Alkmaar en bovendien is hij eigenaar van het Undertow-Label waar veel Australische en Amerikaanse bands op uitgebracht worden.”

Ik zie een leuk Undertow Festival in Melbourne opkomen!
“Ja, eerst maar iets dichter bij huis, maar wie weet waar we nog terecht komen.”

Heb je nog iets te melden wat zeker de moeite waard is?
“Er zitten toffe dingen in de pijplijn, maar daar kan ik nog niet al te veel over zeggen. We hebben in ieder geval een Amerikaanse promo agent die de nieuwe plaat gaat pluggen. Check de website en facebook om op de hoogte te blijven zou ik zeggen.”

www.del-toros.com

Facebook del-Toros