Ik ben al gek op Amerikaanse roots muziek vanaf mijn twaalfde

TOSb2

The Oldtime Stringband is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt en eigenlijk ook weer niet. Wel omdat ze tussen al het pop- en rockgeweld wat in Hoorn huist iets geheel anders laten horen. Niet omdat de meeste van die pop- en rockbands allemaal iets traditioneels uitdragen en dat is iets wat The Oldtime Stringband alleen maar doet. Nico Druijf bespeelt de ‘Upright Bass’  in dit gezelschap. Hij heeft in de loop der tijd in verschillende bands gespeeld. Met TOSb toert Nico veel door het land en is zelfs Amerika aangedaan, het land van de bluegrass/oldtime muziek.

Wie zijn The Oldtime Stringband?
The Oldtime Stringband is een bluegrass/oldtime met vier leden uit Hoorn en een uit Amsterdam. Drie jaar geleden is de band gestart om de presentatie van een documentaire muzikaal te omlijsten die gemaakt was van koeienschilder en banjospeler Ruud Spil. De band heeft een bezetting van Banjo, gitaar, viool(fiddle), autoharp, contrabas en ook de zingende zaag. De vijf leden zingen ook allemaal. Bluegrass is akoestische muziek die zijn oorsprong heeft in de noord Amerikaanse gebergtes. Oldtime muziek is daar eigenlijk de voorloper van. Na een aantal maanden met elkaar te hebben gespeeld kwam het idee om een aantal nummers voor een demo te gaan opnemen. Het plan was eerst om vijf nummers op de band te zetten. Aan het einde van de dag stonden er twaalf op. Toen ontstond al snel het idee dit op cd uit te brengen. De eerste cd “Gotta Quit Kickin’ My Dog Around” was een feit. De reacties waren prima. Een aantal goede recensies verschenen en twee nummers prijkten wekenlang in de top 20 van een groot Amerikaans internet radiostation. De band werd steeds hechter en vond steeds meer haar vorm. Buiten de binnenlandse optredens om werd er in het najaar van 2013 een korte tour door Engeland gedaan. In mei 2014 kwam de tweede cd “Chicken Crows For Day” uit. Ook deze cd werd in dezelfde studio opgenomen als de eerste. Binnen een paar weken verschenen de eerste recensies in binnen en buitenlandse magazines en op websites. De reacties varieerden van redelijk positief tot zeer lovend. Omdat zangeres Shelly oorspronkelijk uit Californië komt, waren er contacten met mensen aldaar. Dit resulteerde in een tien daagse tour door Californië in de zomer van 2014. Een prachtige ervaring! De band treedt gemiddeld drie keer per maand op in het hele land en België. In mei van 2015 werd een tweede korte UK toer gedaan met oa een optreden op een groot bluegrass festival in Ipswich. The Oldtime Stringband bestaat uit: Ton Knol, Shelly O’Day, Ruud Spil, Nico Keereweer en Nico Druijf.

TOSb1

Wat is jouw geschiedenis in muziekland?
Mijn eerste bandje was toen ik een jaar of 13 was. Daar speelden ook Jeroen Tenty (Beans & Fatback) en Henk Kemkes (The Tibbs) in. Ik heb een paar jaar later in Zerx gespeeld met o.a. Bas en Coen de Vries (Tibbs) en Eric Lensink (Miseries). Ik heb acht jaar in muziek-theater-groep Straatarm gespeeld waarmee we op festivals, in cafés en in theaters speelden. Ik heb ook nog aantal jaren in PTT gespeeld. Daar zaten oa Pieter Tensen en Melle Boersma in die daarvoor met Tim Knol in BeRightback speelden. Melle speelt nu in The Miseries. Ik ben vast nog een paar bandjes vergeten. Ook vind ik erg leuk om projecten te doen. In Hoorn zijn met enige regelmaat avonden/middagen rondom een thema of een artiest/band. Dat soort dingen zijn altijd een feest om aan mee te doen.

Ik heb je meegemaakt op het Dijkpop Festival met Straatarm. Wat een feest was dat! Jullie staan trouwens prominent in het jubileumboek van het festival.
Dat heb ik gezien ja. Leuk. Ik kan mij herinneren dat het toen zo warm was. Ik was helemaal naar van de warmte.

Dat klopt! Maar het was wel erg leuk!
Dat zeker.

Wat doe jij naast muziek maken eigenlijk?
Ik heb gewerkt op het Martinus College als docent drama. Volgend jaar ga ik werken voor een bedrijfje die projecten aanbied op het gebied van verkeerseducatie op middelbare scholen.

Gelukkig spelen we best veel en zeker ook

op plekken waar aandacht is voor de muziek.

Waar en wanneer is deze foto gemaakt?
Deze foto is gemaakt in Tualare Californie bij een temperatuur van ongeveer 44 graden celcius. Het filmpje wat erbij hoort staat onder aan dit artikel.

TOSb

Waar komt de interesse bij jou in traditionele bluegrass muziek vandaan?
Ik ben al gek op de Amerikaanse roots muziek vanaf mijn twaalfde en kende de bluegrass natuurlijk wel. Ik draaide het ook thuis maar had het nog nooit in band verband gespeeld. Sinds mijn komst bij The Oldtime Stringband is daar verandering in gekomen. Datzelfde geld ook voor de oldtime muziek. Oldtime is soms wat lastiger omdat de timing vaak net even anders dan wat je zou verwachten.

Heb je nog een doel met deze band? Of speciale events die je graag met deze band zou willen bewerkstelligen?
Mijn en ons doel met de band is leuke optredens doen, nieuwe mensen ontmoeten en mensen in contact brengen met ons soort muziek. Wat zijn leuke optredens? Dat zijn voor ons plekken waar het publiek aandacht heeft voor de muziek en niet alleen maar wil kletsen en bier drinken. Gelukkig spelen we best veel en zeker ook op plekken waar aandacht is voor de muziek.

16/08/2015 – De Groene Zwaan, De Rijp

22/08/2015 – Green Grass Music Festival, Wijhe

23/08/2015 – Hoge Veluwe Bos- en Houtdag, Het Nationale Park de Hoge Veluwe

12/09/2015 – West Art Festival, Amsterdam

04/10/2015 – Volendam Harbour Roots & Folk Festival, Volendam

25/10/2015 – De Cultuurschuur, Wieringerwerf

14/02/2016 – Dassenakker Live!, Houten (huiskamerconcert)