Thijs Heij – Rebel van de industrie of muzikaal genie?

Thijs Heij – Rebel van de industrie of muzikaal genie?

Op een zwoele zomeravond bevind ik me in één van de charmantste kroegen van Enkhuizen. Café de Slof zit al aardig vol toeschouwers in afwachting van het optreden van Thijs Heij, voormalig deelnemer aan ‘de Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Thijs is dit jaar in het nieuws gekomen nadat iTunes en Spotify de hoes van zijn nieuwe EP ‘eePee’ hebben afgekeurd omdat de illustratie hierop te vunzig zou zijn. De banale teksten op de EP werden echter wel toegestaan. Extra reden om eens te gaan kijken nu hij in de buurt speelt.

Op het kleine podium heeft drummer Beau, zoals meerdere drummers, gebrek aan ruimte voor zijn volledige drumstel. Na wat last-minute aanpassingen heeft hij de laatste centimeters benut om straks de beats van de begeleidingsband te verzorgen. Intussen staan zanger/gitarist Thijs en bassist Christian buiten nog van de laatste zonnestralen te genieten.
Het publiek laat het speciaalbier goed stromen als het drietal de bühne bestijgt. Zonder enige waarschuwing wordt het nummer ‘Als iets in de knoop zit’ ingezet. De mensen die op keurige dromerige popliedjes hadden gerekend komen van een koude kermis thuis. De heren beuken alsof hun leven er vanaf hangt. Dit is ook niet zo gek: de ritmesectie is ook onderdeel van Mathcoreband Mary Fields. De eerste mensen verlaten tijdens het eerste nummer al de zaal. Naast mij vraagt iemand of ik oordopjes voor hem heb,

De eerste mensen verlaten tijdens
het eerste nummer al de zaal

Helaas zijn de vocalen niet heel goed te horen. Hierdoor wordt de bizarre genialiteit van de Utrechter niet volledig afgeleverd. Het valt wel op dat een deel van de aanwezigen een aantal nummers vlekkeloos mee kan zingen. ‘Zand in je kutje’ en ‘Druk op de Knop’ vallen hierbij goed in de smaak.
De storm lijkt te gaan liggen tijdens een nummer dat ik, misschien ten onrechte, herken als ‘de man in de lange zwarte jas’. Een vertaalde klassieker van Bob Dylan. We hebben eindelijk het rustige dromerige popliedje te pakken. Lang duurt dit feest echter niet, de heren op het podium besluiten om letterlijk een bak pleurisherrie over de kroeg uit te storten.

Het is tijd voor het laatste nummer: ‘Robbie’. Mijn persoonlijke favoriet. Het meisje dat naast me zit is ietwat geschrokken van de dynamiek in dit levensverhaal van een man die zowel SBS6 kijkt als katten in brand steekt. De bezwete mannen springen van het podium. Het is jammer genoeg alweer voorbij. Ik kan niet wachten op de volgende keer!