Ze heeft meer een doorgewinterde reisleideruitstraling

JvT

In West-Friesland gebeurt heel veel op muziekgebied, gelukkig maar anders viel er niks over te schrijven en was deze site zeker niet zichtbaar geweest. Wie ook niet veel opvalt maar wel veel doet is Jeroen van Tuijl uit Bovenkarspel. Blues en blues/rock is wat de klok slaat. Tot in de USA aan toe.

Jeroen, als ik je zie straal je blues uit, ook al heb je geen gitaar in je hand. Hoe komt dat?
“Blues moet je voelen en in je bloed zitten. Blues en blues/rock geeft energie. Zelf ben ik van mening dat je niet in de goot hoeft te liggen om blues te kunnen spelen. Integendeel, de mooiste ballads komen uit de blues en zijn niet altijd geschreven vanuit een zware levenservaring. ‘My blues has a happy kind of feeling and sometimes sounds sad’.”

Heb jij ook Happy en Sad momenten?
“More happy than sad, zeker als ik bezig ben met nieuwe nummers. Je begint dan met niks en uiteindelijk komt er dan een mooi produkt uit. Als je dan weer de studio in mag kan je ook alleen maar happy zijn, daarbij heb ik een geweldige steun aan mijn vrouw die ook als manager de reizen naar de USA organiseert en tot 2 keer aan toe een tour daar uitzet, Als je daar niet happy van wordt.”

JvT2Ziet je vrouw er ook net zo ‘blues’ uit als jou?
“Ze heeft wel the looks, maar ik zou zeggen dat ze meer een doorgewinterde reisleideruitstraling heeft. Je kent dat wel; iemand die met een hand vol paspoorten en vliegtickets van gate A naar B rent en de band daar achteraan hobbelend, volledig vertrouwend op de tourmanager.”

Hoe gaat dat eigenlijk is z’n werk zo’n tripje naar Amerika. Waar haal je de contacten vandaan?
Contacten zijn ontstaan doordat diverse radiostations in de USA onze muziek draaien. Gevolg was dat via Facebook en mail regelmatig gevraagd werd of wij ook in de USA wilden spelen. Inmiddels hebben we een redelijk netwerk en een agent die de boekingen doet. Heel veel mailen en chatten dus met onze Amerikaanse vrienden.”

Staat er binnenkort weer een tourtje gepland?
Op dit moment ben ik aan het onderhandelen om als gitarist mee te toeren met een Amerikaanse band in Kentucky ‘The Beat Daddies’ Ik heb al eerder een optreden met hun gedaan in Clarksdale, Mississippi met Tommy Stillwell en nu heeft hij mij gevraagd. Met de JvTband is het plan om hier in de regio wat meer optredens te doen.”

Kun je beschrijven wat je meemaakt als je daar aan het toeren bent?
“Een rollercoaster avontuur omdat je geen flauw idee hebt waar je allemaal terecht komt. Iedere stad, city of dorp is nieuw en ligt vaak ver van elkaar gelegen. Het is normaal om 10 optredens achter elkaar te spelen. Dat betekent dagelijks 300 tot 400 kilometer te reizen van A naar B. Een dag of 3 rust en weer 5 à 10 optredens en vele kilometers. Het publiek daar is erg prettig en de blues/rock leeft daar veel meer dan hier in Nederland. Meestal krijgen we ook veel fooi als we spelen. Het is bijna niet te vergelijken met hier. Het is en blijft een avontuur en ik raad het iedere muzikant aan.”

My blues has a happy kind of feeling
and sometimes sounds sad

Ben je eigenlijk full time muzikant?
“Hahaha nee hoor, ik werk 4 dagen in de week en heb gelukkig een flexibele baan wat altijd handig is met buitenland tripjes en optredens. De bassist Charles is inmiddels met pensioen en dat is ook erg handig en drummer Erik is eigen baas. Zo zie je maar weer dat we een redelijke luxe positie hebben.”

Wat doe je voor werk?
Ik ben beleidsmedewerker op een mbo college, veel vergaderen maar zeker leuk werk.”

Dat is contra blues. Goed evenwicht!
“Klopt, evenwicht moet er zijn.”

Helpt die evenwicht met het schrijven van je nummers?
“Jazeker, dan gaat er een knop om. Soms lijkt het wel of ik twee levens heb maar dat geeft je ook een boost om juist muziek te maken.”

(tekst loopt door onder de foto)

JvT3

Waar haal je je teksten vandaan?
“De meeste teksten schrijft mijn vrouw en sommige zijn bestaand en gebruik ik omdat de tekst ijzersterk is. Ik cover niet, met een bestaande tekst is de muziek wel mijn interpretatie. Ook hoor ik soms wel eens wat uitspraken op tv en die noteer ik en als ik genoeg van die uitspraken bij elkaar heb gaat Liesbeth daar mee stoeien en komt er een tekst uit rollen. Ik concentreer mij dan ook meer op het gitaarwerk.”

Wat een goede combi. Ze is onmisbaar voor je als ik je zo hoor. Kan ze geen instrument bespelen?
Nee, laat mij maar muziek maken. Liesbeth heeft haar hobby en dat is reizen plannen en marketing. Wat leuk is om te weten dat zij alle foto’s, covers van de cd’s en merchandise maakt . Ieder z’n ding toch!

Wat zijn eigenlijk je inspiratiebronnen. Heb je een poster van je blueshelden boven je bed hangen?
“Joe Bonamassa en Walter Trout Jimmy Hendrix en Led Zeppelin. Eigenlijk heel veel bluesgiganten maar ik probeer niet te veel naar anderen te luisteren want ik heb dan de neiging om dat ook te willen spelen. Ik ben de laatste 2 jaar druk bezig mijzelf niet te laten beïnvloeden door anderen.”

Foto’s LizPics.nl