CHASING PAVEMENT

CPSwaf

Het leek de maand van de gemiste kansen te worden. Steeds had ik iets anders op het drukke programma staan, steeds miste ik daardoor optredens van bevriende of juist nog niet ontdekte bandjes. Hoewel ik ze wel al eerder zag, ben ik razend benieuwd naar de huidige live-set van Beans & Fatback bijvoorbeeld. Ze presenteerden begin oktober in Bitterzoet hun nieuwe plaat – die opnieuw retestrak is-, ik was er niet bij. In december krijgen we nog een keer de kans in Manifesto om de overtuigende rock van de bende van Onno te ondergaan. Ik ga achter kaartjes aan.
Later die maand miste ik het Hollands Welvaren-avondje in Huis Verloren. Ook deze beide geprogrammeerde bands zag ik eerder live maar beiden hadden hun redenen om zich samen te presenteren: Kopvoeter speelde met een nieuwe bezetting en Vanonder speelde voor het eerst na hun uitgebreide schrijf- en repeteersessie een verzameling nieuw werk. Dat zal ik dus allemaal later moeten inhalen.
Waarom ik dan die avond niet ging, vraagt u? Dat kwam doordat ik nog herstellende was van het woeste avondje rock n roll dat ik de dag ervoor onderging in muziekcafé Swaf.
Ik was daar getuige van het optreden van de jongehondenroedel Canshaker Pi. Gassies die o.a. hun sporen verdienen in de melodieuze gitaarband Palio Superspeed Donkey, maar die deze extra band hebben opgezet als uitlaatklep voor de onderhuidse erupties die ze in zich hebben.
Canshaker Pi rockt en ruigt als een bezetene, ondertussen beschikken ze over echt gedegen songmateriaal dat je de ene keer aan The Pixies doet denken, de andere keer aan iets tussenThe Fall en Nirvana, maar vooral aan de rommelhokrock van Pavement. Denk aan ietwat verveelde zang, in elkaar gepropte songteksten en schreeuwende snaren. Denk aan emotie en denk aan muzikale yin en yang. Hard-zacht en weer terug. En tussendoor zelfs een citaatje Outkast, de mannen schamen zich duidelijk nergens voor. Gaan, vol gaan.
Dit onwaarschijnlijk lekkere bandje pakte een toch nogal verwend publiek volledig in, het smaakte naar meer. Veel meer. Ga ze zien waar het kan, het is goed voor uw gemoed. En koop dan gelijk het fijne – op Tender Records verschenen – singletje “Looking for love on Ibiza / Shaniqua”. Dan rammel je thuis gewoon nog effe door.

BEGT