Ik geef mijn leven een 10

Iedereen in de regio is bekend met het fenomeen Johannes de Boom. De imposante zanger van The Shavers heeft de afgelopen jaren veel meegemaakt, zowel positief als negatief. Johannes staat positief in het leven en haalt er uit wat er uit te halen valt. Zo was hij laatst te zien in de prachtige reportages van de VPRO over de Zwarte Cross waar hij uit eigen werk voorlas voorzien van mooie beelden. Gelukkig staan er in het najaar weer optredens gepland van Johannes met zijn band The Shavers. We staan te popelen om hem op het podium weer aan het werk te zien en laten we hopen dat dat tot in de lengte van dagen blijft doorgaan. Johannes verdient het om zijn werk aan iedereen te laten horen en zien. Zoals jullie weten schrijft Johannes ook regelmatig onregelmatig een column voor WFR! Een mooie reden om Johannes een aantal vragen te stellen hoe de zaken ervoor staan.


Hoe is het met je?
We zijn vandaag 28 juni 2010 en het is nu; 11.30 uur. Tegen 11 uur werd ik wakker. De zon schijnt op zijn zomers. De koffie geurt. Ik word zo meteen gedoucht door mijn thuiszorg hulp. Mijn buurman brengt me straks naar de revalidatie afdeling. Daar staan de fysio- en ergotherapeut voor me klaar. En tegen vier gaat Nederland voetballen. Dit is nu al een mooie en goede dag vind ik. Het gaat goed met me. Vanaf vorig jaar november tot en met 2 juni dit jaar onderging ik zes operaties. Gal er uit, gebroken arm, die niet aan elkaar wilde groeien, lastige breuk op rot plek, dus plaatwerk er tegenaan. Nieuwe gewrichtjes en het vastzetten van mijn enkel. Alles begint te genezen, vast te zitten, langzaam maar zeker mag en kan ik weer meer. De wereld ontvouwt zich weer aan mij. Het gaat goed met mij. Ik heb zin!

Johannes2

Wat kunnen we in de nabije toekomst op creatief gebied van je verwachten?
Dichtbij is het presenteren van het hoofdpodium van de Zwarte Cross. Daar ben ik me letterlijk voor aan het klaarstomen. Ik mag en ga daarvoor ook namens de VPRO daar “iets” voor doen, wat op tv. komt. Laatste zondag van augustus presenteren Mixtream hier in Heerhugowaard. Het openen van de atelier route hier in Heerhugowaard, met de pet op van de stadsdichter. 4 september meedoen aan de kunstnacht in Alkmaar. Dat wordt iets experimenteels, elektronische muziek en ik voor de woordenstroom. Ik maak foto’s, schilderijen en gedichten. Hoop weer te gaan optreden met the Shavers en met De Pin Up Club. Eindelijk de cd van De Pin Up Club officieel naar buiten brengen ook.

Waar haal je steeds weer de kracht vandaan om ondanks al de zware operaties en tegenslagen toch weer het podium te beklimmen?
Dit is een boeiende en spannende vraag zeg! Pfff… . Leg dat maar eens uit. Heeft alles te maken met, hoe het ooit begon. 1982-1983, het jaar in het ziekenhuis bed. Me richten op wat ik nog wel kan. Dromen najagen. Me gesteund voelen door doktoren, verpleegkundigen en therapeuten. Goed werkende medicatie. Hulp die ik vraag en krijg. Bijna dood ervaringen en de boodschappen die ik toen meekreeg. Het geluk van doorzettings vermogen bezitten, mijn DNA structuur dus.. Mijn tatoeages waar ik kracht aan ontleen. De dingen die ik doe en ook mag doen. Geluk hebben met alles wat ik uitspook op creatief gebied. De liefde van mijn echtgenote Annemiek, mijn kinderen, familie, vrienden, collega’s en kennissen.

Wat voor cijfer geef je het leven met alles wat je hebt meegemaakt op een schaal van 1 tot 10?
Wow, dit is zowel een makkelijke vraag dan wel moeilijke vraag. Ik geef mijn leven een 10. Juist door de hoogte- en diepte punten. Ik mag het voelen en meemaken. Ik hoop dat men begrijpt waar ik hier op doel.

Johannes4Je wordt wel eens de Tattoo Man genoemd. Wat was je eerste en je laatste tattoo en waarom?
De eerste tattoo gezet in 1992 was mijn schildpadje met bloem. (ouwe hippie hé!). Gezet op linkerarm aan de binnenkant. Voorzichtig begonnen dus. Het schildpadje is ook symbooltje van kalm rijden op scootmobiel. Het verhaal van de eerste en de laatste zijn. En de bloem op het schild is omdat ik me soms terug trek in mijn huis. Voor de brood nodige rust. De bloem staat voor het signaal, dat niemand zich dan zorgen hoeft te maken. Maar op e.a. manier wist ik onmiddellijk dat het groot en veel moest zijn en worden. De laatste eind vorig jaar. Een tattoo ontwerp gemaakt door bevriende kunstenaar op rechter onderbeen. Omdat de maker prachtige kunst maakt en ik nieuwsgierig was waar hij mee aan zou komen. Ik heb van tattoo Ron, de werktekening ingelijst en wel retour gekregen. Maar zijn dochter heeft de tattoo gezet. Door diverse operaties is het in meerdere keren gezet. De tattoo is gericht op het beter maken en voelen van mijn lijf en hoofd. Is daardoor een zeer bijzondere tattoo.

Je bent bekend geworden als frontman van The Shavers. Zie jij jezelf meer als zanger of als dichter?
Ik maak daar voor mezelf geen verschil tussen. Met dien verstande dat ik het performen via The Shavers steeds beter onder de knie kreeg en krijg.

Met welke bekende, nog levende rockster zou jij wel eens een biertje (of misschien wel meer) willen drinken?
Vanaf vorig jaar 30 augustus gebruik ik geen alcohol meer. Laat mij lunchen of brunchen met Frédérique Spigt aub. Lijkt me gezellig, tof en vast ook leerzaam. En het mag nu ik dit typ ook volledig uit de klauwen lopen wat mij betreft.

Wat vindt je van het niveau van de bands die op dit moment in deze regio actief zijn. En wordt er genoeg aandacht aan besteed?
Ik ben zeer te spreken over onze regio bands. Ik vind ook dat het NH-Dagblad er echt aandacht aan besteed. Plus de plaats of streekgebonden kranten. Denk ook aan een blad als Live XS. Maar dat is eigenlijk nooit genoeg vind ik. Hoe meer, hoe beter. Daarnaast hebben bands zelf ook genoeg mogelijk heden om aandacht te vragen, toch? Bijvoorbeeld Hyves, twitter enz., etc.

Klopt de volgorde: Sex, Drugs & Rock&roll, of verkies jij een andere volgorde?
Hier moet ik eens goed over nadenken en naar kijken vind ik. Ook naar hoe het vaak gaat of ging in de praktijk. Toch bij mij, eerst Rock&roll. Op twee drugs en omdat ik toch ook opgewonden raak door alles dan de ontlading, dus sex. Dus, Rock&Roll, Drugs (blijft dus in het midden, grappig eigenlijk) en dan Sex. Dat is het juiste toetje toe. Maar ook, het komt zoals het komt en gaat zoals het gaat. Een optreden zorgt voor alle drie dingen tegelijker tijd vind ik.

Wat zou je nog graag aan jezelf willen vragen?
Dit is de verrassendste vraag vind ik. Mooi! Ik denk onmiddellijk aan, hoe lang ga je nog door en denk je het vol te kunnen houden?