In principe is een beat genoeg

Engel2

WestFrieslandRocks staat voor al het moois wat West Friesland te bieden heeft op pop/rock muziek. Daar hoort ook hiphop/rap bij. Want dat Rockt ook. Een van de weinige in West Friesland met een aansprekende naam is Engel uit Hoorn. Inmiddels goed voor 7 albums en met grote namen samengewerkt zoals Def P. en Diggie Dex. WFR! spoorde hem op en vroeg een aantal vragen.

Even voor de mensen die je niet kennen, stel je voor.
Mijn naam is Steven Engel. Maak zo’n 12 jaar muziek onder de naam Engel en heb verschillende albums uitgegeven en clipjes gemaakt.

Waar liggen je roots qua muziek. Ik bedoel, ik ben opgegroeid met de Beastie Boys,  Public Enemy, Cypress Hill, Ice T. en zelfs Kurtis Blow. In de Nederlandse taal de Osdorp Posse. Dat is voor mij Rap/Hiphop.
Ik ben zelf opgegroeid met Nederlandse Hiphop zoals White Wolf, Osdorp Posse, Onkruid, en Oudekerk Kaffers. Vooral White Wolf (Heerhugowaard) was een belangrijke inspiratie bron omdat ik deze ook vaak live kon zien. Niet veel later ben ik mij meer gaan verdiepen in Amerikaanse Hiphop en luisterde ik vooral de wat hardere Hiphop als House of Pain, Cypress, Delinquents Habits, Krs-One, Jeru da Damaja enz.

Engel3

De afgelopen decennia heeft de Nederlandse Hiphop een grote vlucht genomen en is niet meer weg te denken uit het polderlandschap. Brainpower, Extince en Opgezwolle hebben de rode loper uitgelegd voor The Opposites en de Jeugd van Tegenwoordig. Heb je de ambitie om tussen dit rijtje namen te komen staan?
Op het gebied van optredens ben ik zeker jaloers op deze groepen. Het is voor een wat kleinere artiest erg lastig om een vol tourschema te krijgen. Maar ik ga niet aan het werk met het doel om zo populair te worden als bv. The Opposites. Het is natuurlijk wel leuk om zoveel mogelijk mensen te bereiken met de muziek.

Je hebt al aardig wat albums op je naam staan. Hoe gaat dat in z’n werk om een album te maken. Wat is bijvoorbeeld het creatieve proces van je laatste kind?
Meestal heb ik een idee voor een album en zodra die in mijn hoofd zit werk ik er keihard aan. Mijn laatste album ‘Op Karakter’ was eerst èn gratis èn voor het internet. Mensen wilde toch wel graag een hardcopy dus toen heb ik 5 nieuwe nummers gemaakt waaronder de track ‘Dagdromer’ met Tim Knol. Ik begin graag aan nieuwe projecten en daardoor geef ik ook veel albums uit. Het liefst met andere mensen waardoor je de geïnspireerd wordt door het talent waarmee je werkt.

In de regio heb je inmiddels naam gemaakt, maar ik zie je nooit op de festivals in deze regio. Hoe kan dat?
De festivals in de regio hebben over het algemeen een rock programmering en misschien denken ze dat ik daar niet goed tussen zal passen. Maar in principe kan ik hier natuurlijk alleen maar naar gissen. Ik zou zeggen vraag het aan de festivals 😉

Engel2

Nooit gedacht om een knallende rockplaat te maken in de stijl van de Beastie Boys?
De crossover stijl heeft me wel altijd aangesproken maar mijn hart ligt wel bij Hiphop. Een track op het album zou zeker niet misstaan maar voor een hele plaat heb je ook de mensen nodig waarmee je aan de slag gaat. Voor een stevige rockplaat ken ik die mensen niet. Het voordeel van Hiphop is dat het opnemen heel gemakkelijk gaat. In principe is een beat genoeg om aan de slag te gaan. Met een hele band is dit toch wat moeilijker.

De Hoornse scene is een zeer creatieve en bekende scene, zie Johan voorheen en Tim Knol op dit moment. Wat zit er in godsnaam in het water in Hoorn? Zit er in die Hoornse scene ook een soort van synergie met elkaar?
Eerlijk gezegd vind ik het niet overdreven veel in ongeveer 10 jaar tijd maar de laatste tijd gaat het wel erg goed. Naast Tim Knol heb je ook Beans & Fatback die laatst een nieuwe plaat heeft uitgebracht en goed is ontvangen. Ik werk graag met Hoornse muzikanten en volgens mij kent iedereen elkaar ook. Je hebt twee kroegen waar 90 procent van de muzikanten hun gage opdrinkt en dat zijn Swaf en ’t Kroegie. Op deze manier kom je elkaar vaak tegen.

Er zit sowieso veel talent in het Westfriese landschap. Wat vind jij van de kwaliteit van de regiobands/acts zover ze bekend bij je zijn en vind je dat er genoeg aandacht aan wordt besteedt?
Ik heb het gevoel dat het voor acts uit deze regio wel moeilijker is om media aandacht te krijgen dan bandjes uit bijvoorbeeld Amsterdam. Wel denk ik dat kwaliteit altijd komt boven drijven en op die manier ook aandacht krijgt. In Hoorn heb je veel kwaliteit rondlopen en ik hoop dat heel Nederland dit in de komende jaren zal zien.

Wat zou je graag aan je zelf willen vragen?
Haha ik heb geen idee!

Wil je nog wat kwijt aan WestFrieslandRocks en haar lezers?
Dank jullie wel voor het lezen van dit interview. Mochten jullie wat muziek willen horen kun je o.a. terecht op mijn website www.engelland.nl en staan er ongeveer 12 videoclips op youtube. Bij deze enkele linkjes:

Dagdromer ft. Tim Knol: http://www.youtube.com/watch?v=0fHkStaoXIY

Sorry ft. Diggy Dex: http://www.youtube.com/watch?v=89duxaBQqzg

1 van Ons: http://www.youtube.com/watch?v=ekP9RrnX9Hs

Kleine Jongen ft. Diggy Dex, Jiggy Dje en Def P.: http://www.youtube.com/watch?v=wGOSBV9y5vA