De platenkast van zijn vader is de oorzaak van zijn muziekgekte

TimKnol

Na veel mailtjes, sms’jes en facebook meldingen kreeg ik Tim Knol eindelijk aan de telefoon. Dat zegt veel over het Hoornse talent. Hij heeft in één jaar meegemaakt waar hij vooraf alleen maar over kon dromen. En wees eerlijk, wat is er mooier dan kunnen zeggen dat een droom is uitkomen.

Tim stapt net uit van een vier uur durende treinreis, wanneer ik mijn eerste vragen op hem afvuur. Ik begin met de voor de hand liggende vraag hoe het gaat. ‘Het gaat goed en het is druk’, antwoordt hij. Die avond staat het maken van een promofilmpje voor de nieuwe plaat ‘Music in my room’ op het programma. De plaat is een akoestische versie van het debuutalbum van Tim Knol. De plaat is in één dag opgenomen en dat kun je duidelijk horen. Dat is ook de bedoeling geweest. De liedjes ademen een prachtige sfeer uit die zo nu en dan worden bijgestaan door violen, een instrument dat Tim trouwens zelf ook graag wil leren spelen. ‘Deze plaat is een soort van extraatje. Je kunt het zien als opwarmertje voor het tweede album wat in het voorjaar zal gaan verschijnen. Ik heb erg veel zin om die plaat op te nemen. Al is het alleen maar om te peilen of ook dan het publiek blijft komen, net als het afgelopen jaar.’

Tim Knol

Als je praat over hoogtepunten dan heeft Tim er vele meegemaakt in één jaar tijd. Het begon bij De Wereld Draait Door, een mooi festivalseizoen, een lange najaarstour met daarbij het hoofdstedelijke Paradiso, een Edison Award voor beste nieuwkomers en als moeder van alle hoogtepunten het optreden op Lowlands 2010. Nog voor het middaguur was verstreken wist Tim de India tent op het Lowlandsterrein met een grijns van oor tot oor op het gezicht vol te spelen. ‘Dat was een moeilijk moment voor ons. In januari kende niemand ons en in augustus speel je op Lowlands voor een volle tent.’

De band bestaat uit vijf personen. Drummer Kees is al jaren zijn bandmaat. Met Tim’s vorige band BeRightBack gingen zij al samen op pad. Met toetsenist Matthijs is hij heel close. ‘Ik heb eerst een aantal gesprekken met Matthijs gehad en gaandeweg klikte het enorm goed. Wij hebben samen grotendeels het eerste album geschreven.’ Bassist Jeroen is geen onbekende voor Tim. ‘We hebben veel samen gespeeld en ik kon niet om hem heen. Gitarist Anne bewonder ik al heel lang. Hij speelde al op de plaat mee en in een dronken bui heb ik hem gevraagd om ook in mijn band te komen spelen. En hij zei meteen ja! Ook voor deze jongens is het een droom die werkelijkheid wordt.’

Tim beseft goed wat er allemaal gebeurt rond zijn persoon. Hij komt uit een nuchter gezin, waarin alles goed gerelativeerd wordt. ‘Ik laat het allemaal over me heen komen. Dat is ook het beste wat je kan doen.’

De muzieksmaak van Tim is uitgebreid. De liefde voor country, traditionele folk, americana is groot maar ook de spannende kant van de popmuziek herbergt vele mooie juweeltjes. De platenkast van zijn vader is de oorzaak van zijn muziekgekte. Ik denk dat veel mensen zijn vader dankbaar zullen zijn! [jb]